Naučni magazin "IQ" je multidisciplinarni naučni časopis za popularizaciju nauke namenjen kako akademskoj, naučno-istraživačkoj zajednici tako i studentima, srednjoškolcima, naprednijim osnovcima i simpatizerima nauke.

Muzej nauke i tehnike SANU je, kao prvobitni izdavač, tokom 1997. i 1998. godine objavio četiri broja Naučnog magazina "IQ". Nažalost, iako je časopis naišao na vrlo dobar prijem kod šire publike, prestao je sa izlaženjem u martu 1999. godine.

Nakon 15 godina pauze, početkom decembra 2014, u privatnoj režiji nekadašnjeg saradnika Magazina, objavljen je i br.5 koji je trebalo da izađe dan nakon početka bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Sadržaj u njemu, naravno, nije isti kao planirani početkom 1999.

Osim popularizacije nauke, jednako važan cilj redakcije Naučnog magazina "IQ" je promocija domaćih naučnika-istraživača, prvenstveno onih mlađih, stvarnih naučnih talenata i naučno-istraživačkih ustanova u Srbiji. Odlikuje se izborom najznačajnih tema i tekstova visoke stručnosti i kvaliteta.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je u 2015. godini prepoznalo kulturni i obrazovni značaj Naučnog magazina "IQ" i finansijski pomoglo objavljivanje br.6.


<<